logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Historien om Seiko Klockorna 1881

Hagströms Ur - Tidernas affär / Klockhistoria  / Historien om Seiko Klockorna 1881

Historien om Seiko Klockorna 1881

Historien om Seiko klockorna började 1881, när en 22-årig entreprenör, Kintaro Hattori, öppnade en butik som säljer och reparerar klockor i centrala Tokyo. Bara elva år senare, 1892, etablerade han fabriken “Seikosha”.

Under 1890-talet ökade framgången för Seikoshas väggklocka verksamhet, och Kintaro såg ut att bredda verksamheten. År 1895 skapade han en ficka, timekeeper. Det var ett viktigt steg framåt för Seikos framtid eftersom det banade vägen för Japans första gången armbandsur.

I början var fickur mycket populär och det var bara några armbandsur som importerades till Japan. Kintaro var dock fast besluten att alltid vara “ett steg framåt” och inledde med att skapa Japans första armbandsur. År 1913 lyckades han och Laurel produktionen. Under de tidiga dagarna kunde företaget producera endast 30 till 50 klockor om dagen, men för första gången hade Kintaro etablerat en ledning på resten.

1929.

När järnvägsnätet expanderade utsåg Japan National Railways Seiko klockor som sin officiella leverantör. Tågförare gjorde ofta träutskärningar på sina konsoler där den godkända fickuret skulle sitta i synhåll när de körde sina tåg.

Den 28 augusti 1953 kom Japan i kommersiell tv-tidsålder och flyttade sin första tv-reklam. Vid precis 19:00, omedelbart efter timmesignalen blev Seiko klockor den första TV-annonsören. Stationen var Nihon TV, eller NTV som den nu är känd, och den kommersiella marknadsförde en Seiko väckarklocka.
Faktum är varumärket Seiko-sha, företagets ursprungliga namn. Det betyder “precisionshuset”.

År 1960 producerades den första Grand Seiko-modellen. Högt i bergen i Nagano prefektur i centrala Japan. Ett litet lag av Seiko mest erfarna och skickliga urmakare fick an uppgiften att göra det allra bästa klocka som de kunde. Grand Seiko klockor var att representera toppen av Seiko klockor excellence i mekanisk klocktillverkning och att leverera mer noggrannhet, läsbarhet och hållbarhet än någon annan klocka.

Dagen som de olympiska spelen i Tokyo öppnade, var Seiko klockor redo med 1 278 timing-enheter, alla ändamål byggda för uppgiften. Stoppur som skapades för friidrott testades av Paulen, senare president för IAAF. Efter och testningstiden registrerade två stoppur mindre än 1/10 sekund av skillnaden. Tack vare en ny hjärtformad kamera i balans har en ny nivåsäkerhet uppnåtts. Seiko hade passerat provet med flygande färger.

Som världens första automatiska kronograf med en “magisk spak”, kolumnhjul och vertikal koppling kan detta ha varit världens första tidpunkt, och det var en milstolpe i Seiko resan mot pre-eminence i kronografteknik.

Världens första kvarts klocka, Seiko klockorna Quartz Astron introducerades i Tokyo den 25 december 1969. Det levererade oöverträffad prestanda. Det var korrekt att inom 5 sekunder per månad, 100 gånger mer exakt än någon annan klocka, och det sprang kontinuerligt i ett år, eller 250 gånger längre än de flesta mekaniska klockor. Kvartsrevolutionen hade börjat.

Den här elektroniska klockan använde världens första sexsiffriga flytande kristallskärm för att indikera tiden. Den här banbrytande digitala klockan fick kontinuerligt visning av timme, minuter och sekunder på en fält-effekt flytande kristallskärm, när den först marknadsfördes i oktober 1973. Den internt utvecklade LCD-skärmen var långlivad (50 000 timmar) och hade bra kontrast. En lampa gav tillräckligt med belysning för att göra siffrorna på displayen lätta att läsa även i mörkret.

1975 Seiko klockor lanserade världens första digitala kvarts klocka med en kronograf, 0634. Det kunde spela in tid till 1/10 av en sekund och hade en varvtid funktion. Det införlivade också ett internt ljus så att det kunde ses tydligt i mörkret. Det blev en stor hit och skapade marknaden för högkvalitativa digitala klockor.

En dag 1968 fick Seiko ingenjörer ett brev från en professionell dykare från Hiroshima Prefecture. Brevet chockade Seikos ingenjörer med sin livliga beskrivning av spänningarna och belastningarna på en klocka av professionella mättnadsdykare som dyker till djup på 350 meter. Seiko klockor tog upp utmaningen. Efter sju års forskning skapades Professional Diver’s 600m, världens första dykares klocka med titanväska. En packning ogenomtränglig för helium, läsbar på stora djup och med titanväska. Det ställer in en ny standard för dykarens klockor.

Från det ögonblick som kvartsklockan föddes strökade Seiko klockor för att skapa “ingen batteribyte” -teknik. 1977 introducerade Seiko den soldrivna klockan och 1986, en kvarts klocka med handlindrande generationssystem. 1988 kom det stora genombrottet; Seiko KINETIC, en klocka med oscillerande vikt som omvandlar bärarens rörelse till el och därigenom driver kvartsrörelsen.

Klockan som vann “Petite Aiguille” -priset avslöjades först vid Baselworld 2014. Det är Hi-beat 36000 GMT Limited Edition (SBGJ005). I både prestanda och utseende uttrycker det det bästa av Seiko mekaniska urverk. Kalibern har en hög noggrannhet på +5 till -3 sekunder om dagen och ett kraftreserv på 55 timmar. GMT-handen kan användas som en dubbeltidsindikator med timmars hand som kan ställas in oberoende, eftersom tiden på dagen händer fortsätter att markera tiden. Det är den perfekta klockan för den internationella resenären.

Inga Kommentarer
Skriv en kommentar